Guide: De bedste gratis værktøjer til fejlfri tekster

Hedder det professionel eller proffesionel?

Skal det være hans eller sin?

Betyder "bjørnetjeneste" mon også det, du tror, det gør?

Og hvordan er det nu - skal kommaet før eller efter "fordi"?

Du ved sikkert godt, at en tekst fuld af fejl er for din professionelle troværdighed, hvad Waterloo var for Napoleon - en anelse uheldigt...

Men hvad gør du, hvis du faktisk ikke er sikker på, om du har lavet en fejl? Eller hvad en eventuel fejl skal rettes til?

"Jeg bruger da bare stavekontrollen," tænker du måske.

Ja, gør endelig det! Men slå lige op, præcis hvor meget et gran salt er, for det får du brug for.

Stavekontrollens rettelser skal tages med et gran salt

Stavekontrollerne i de fleste tekstprogrammer er udmærkede til at fange visse slåfejl og grammatiske bommerter, men de fanger ikke alt:

Stavekontrollen overser slåfejl, der ændrer dit ord til et andet ord

For eksempel vil stavekontrollen ikke opdage, at du skriver om din virksomheds slagsmål for det næste kvartal - når du i virkeligheden mener salgsmål!

Ukendte ord markeres som forkerte

Når stavekontrollen ikke kender et ord, bliver det markeret som forkert. Ordet kan være helt korrekt, eller det kan være stavet eller bøjet forkert. Hvis du ikke selv er sikker, er stavekontrollen ikke nogen hjælp her.

Stavekontrollen er ligeglad med konsistensfejl

Stavekontrollen er ligeglad med konsistent sprogbrug - altså om du staver et ord eller en forkortelse ens hele teksten igennem - så længe alle formerne, du bruger, er korrekte. Du skal derfor selv tjekke, om du veksler mellem "fx" og "f.eks." eller "sygehusvæsenet" og "sygehusvæsnet".

Stavekontrollen hjælper dig ikke med semantiske fejl

Stavekontrollen kan ikke rette rigtige ord brugt i en forkert betydning (såkaldte semantiske fejl). Har du fx skrevet, at "stavekontrollens rettelser skal tages med et gram salt",  fortæller programmet dig ikke, at det rigtige udtryk er "et gran salt".

Stavekontrollen kan altså både overse dine fejl og markere korrekt sprogbrug som forkert.

Men bare rolig. Der findes flere gratis værktøjer, der kan hjælpe dig med at få ryddet ud i dine skrivesvipsere og stavebommerter. Jeg har samlet de fire værktøjer, som jeg selv bruger mest, når jeg læser korrektur, og serverer dem for dig lige her:

1. Retskrivningsordbogen online: Tjek retstavning, flertalsendelser, forkortelser m.m.

Dansk Sprognævn har været så venlige at lægge retskrivningsordbogen online, så den er nem at søge i. Du kan søge fra begyndelsen af ordet og få forslag til ord i en dropdownmenu. Hvis du er usikker på, om "professionel" er med et eller to s'er, kan du skrive "profe" og se, hvad ordbogen foreslår:

Retskrivningsordbogen - søg fra begyndelsen af ordet

Retskrivningsordbogen - søg fra begyndelsen af ordet

Du kan også søge på slutningen af et ord, hvis du fx er usikker på, om ordet begynder med "e" eller "æ":

Retskrivningsordbogen - søg mod slutningen af ordet

Retskrivningsordbogen - søg mod slutningen af ordet

Du finder retskrivningsordbogen her: www.dsn.dk/ro

2. Sproget.dk: Tjek grammatik, kommaregler og huskelister

Også her er det Dansk Sprognævn, der giver en hjælpende hånd. På sproget.dk finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om grammatik og tegnsætning. Reglerne bliver forklaret let og overskueligt, der er huskesedler med skriveregler lige til at printe og hænge op, og du kan også søge på det, du mangler svar på. Her har jeg søgt på "hans eller sin":

Sproget.dk - søgning på "hans eller sin"

Sproget.dk - søgning på "hans eller sin"

3. Den Danske Ordbog: Tjek ordenes betydning

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en bjørnetjeneste er en stor tjeneste eller en venligt ment tjeneste, der får et helt forkert udfald, er Den Danske Ordbog (eller DDO, som den kaldes blandt venner) et godt sted at starte:

DDO - søgning på "bjørnetjeneste"

DDO - søgning på "bjørnetjeneste"

Den Danske Ordbog giver dig ordklasser, bøjninger og ordets oprindelse, men det smarteste er, at du får forklaret, hvad ordet eller udtrykket betyder, og får vist eksempler på, hvordan det bruges i praksis.

Du finder Den Danske Ordbog på ordnet.dk/ddo.

4. Søg og erstat: Tjek konsistent sprogbrug i dit Worddokument og ret mange fejl på én gang

Hvis du skriver i Word, kan du bruge funktionen "Søg og erstat". Funktionen giver dig mulighed for at rette mange forekomster af den samme fejl i dokumentet på én gang.

Hvis du fx veksler mellem at skrive "kolleger" og "kollegaer", kan du rette alle de steder, hvor der står "kolleger", til "kollegaer" med et enkelt klik:

Tryk CTRL + H. Nu får du et lille vindue eller et panel i venstre side op:

Søg og erstat: Ret "kolleger" til "kollegaer"

Søg og erstat: Ret "kolleger" til "kollegaer"

Her skriver du først det eller de ord, du vil rette (kolleger). Nedenunder skriver du det, du vil rette ordene til (kollegaer).

Klik "Erstat alle" for at erstatte alle forekomster af ordet (bøjninger som "kollegerne" vil også blive rettet).

Hvis du gerne vil tjekke hver forekomst, klikker du "Erstat". Så er det kun den aktuelle forekomst, der bliver ændret, og du kommer automatisk videre til næste forekomst.

Bonus: Gratis sproglig rådgivning her på siden

Hvis du synes, det er besværligt at finde rundt i kommaregler og flertalsendelser, kan du få gratis sproglig rådgivning af mig. Jeg svarer gerne på konkrete spørgsmål om grammatik og retskrivning. Skriv til mig her.

De værktøjer, jeg har givet dig i denne guide, forudsætter selvfølgelig, at du kan identificere dine skrivefejl - at du ved, hvornår du bør være i tvivl om retskrivning og ordenes betydning. Hvis du ikke ved det - eller hvis du bare gerne vil være fri for besværet - skal du måske have fat i en professionel korrekturlæser.

Og tænk, det er faktisk så heldigt, at jeg har arbejdet med korrekturlæsning i mere end 15 år og meget gerne vil hjælpe dig!

Kontakt mig for en uforpligtende snak om dit behov, hvis du vil have fejlfri tekster, der understøtter din professionelle troværdighed. Jeg kan hjælpe dig med alt lige fra simpel bogstavkorrektur til sprogoptimering - ja, jeg kan såmænd også skrive hele teksten for dig.