Få skovlen under det drilske nutids-r én gang for alle

Du tror det måske ikke, men du kan sandsynligvis allerede bruge nutids-r helt korrekt.

Umuligt! tænker du måske. Bliver du måske ikke jævnligt ålet for dine manglende nutids-r'er af din krakilske [indsæt selv: kollega, chef, mor, søster, ven, kæreste, tilfældige læser]?

Så lad mig bevise det for dig. Læs følgende sætninger højt for dig selv, og fortæl mig så, om det hedder:

"Jeg spise havregryn hver morgen"

eller

"Jeg spiser havregryn hver morgen"

Du var ikke i tvivl, vel?

Den gode nyhed er altså, at du som regel sagtens kan høre, om der skal 'r' på verbet eller ej. Den dårlige nyhed er, at der sikkert stadig sniger sig nutids-r-fejl ind i dine tekster.

Hvorfor?

Fordi der er en gruppe verber, der behændigt snyder sig uden om lyttetesten.

Snydepelsene: Verber der ender på -re

Når verber ender på -re i grundformen (fx 'køre', 'lære', 'vurdere' og 'harmonere'),  lyder grundformen og nutidsformen fuldstændig ens. Prøv lyttetesten igen:

"Jeg køre på arbejde" 

eller

"Jeg kører på arbejde"

Medmindre du lige er trådt ud af en Morten Korch-film, er der næppe nogen forskel på, hvordan du udtaler de to sætninger. Så hvordan kan du vide, om der skal nutids-r på eller ej?

"Pfff," tænker den grammatikkyndige læser måske. "Det er da indlysende, at der skal nutids-r på, når verbet er i nutid. Duh!"

Og hvis du ellers gad sidde og lave grundige, grammatiske analyser af hvert enkelt verbum i din tekst, kunne du sikkert også sagtens få skovlen under de drilske nutids-r'er. Men hvem har tid til det?

Heldigvis er der en supernem måde at tjekke det på, og det gode er, at du kun behøver tjekke de verber, der ender på -re. Alle de andre har vi elimineret med lyttetesten.

Nutids-r-testen

Testen går ganske enkelt ud på, at du - inde i hovedet - erstatter -re-verbet med et andet verbum, der ikke ender på -re.

Jeg plejer at foreslå 'spise' (hvad hjertet er fuldt af og alt det der...), men du kan i princippet bruge et hvilket som helst verbum, der ikke ender på -re. Måske 'lege', 'skrive' eller 'bøje'.

"Jeg køre/kører på arbejde" bliver så til "Jeg spiser på arbejde", og voila! nu kan du tydeligt høre, hvilken form der er den rigtige.

Test dig selv med disse sætninger:

  1. Nu kan du svare/svarer på alle spørgsmål om nutids-r.
  2. Jeg køre/kører altid en hurtig nutids-r-test på min tekst inden aflevering.
  3. Lyttetesten hjælper med at vurdere/vurderer, om der skal nutids-r på verbet.
  4. Den opmærksomme læser brillere/brillerer med fejlfrie tekster.

Med lyttetesten og nutids-r-testen skulle du gerne have fået skovlen under det drilske nutids-r én gang for alle. Skulle du alligevel sidde og blive i tvivl om en bestemt sætning, eller har du andre konkrete spørgsmål om grammatik og retskrivning, svarer jeg dig gerne - helt gratis. Bare tryk på knappen her: